Sivrihisar Yemekleri

Bamya Çorba ve Tarifi

– Bamya Çorbası –

Ege ve iç Anadolu Bölgesinde pişirilir. Sivrihisar ilçesinde özel günlerde ve düğün yemeklerinin sonunda içilir. Ağır bir yemeğin ardından sindirimi kolaylaştırdığına inanılır. Çorba için çok küçük bamyalar uygundur. Soğanlar kavrulurken zar şeklinde doğranmış kuzu eti ve kuyruk yağı da katılabilir.

sivrihisar bamya corba - Bamya Çorba ve Tarifi

Malzemesi:

-100 gr (ipe dizili) kuru bamya
-250 gr kuşbaşı koyun eti
-4 bardak et suyu
-1 adet iri soğan ince doğranmış
-Salça, tuz, kırmızıbiber
-Tereyağı veya sıvıyağ
-1 adet limon

Yapılışı: Kaynar suya kuru bamya atılır. Yarım limon sıkılır. Bamya haşlanır. Bamya yumuşayınca sudan çıkarılır. İpliklerinden çıkarılıp, bir kaba konulur. Ayrıca bir kapta kuşbaşı et suda haşlanır. Bu da bir yanda durur. İnce ince doğranmış soğan kısık ateşte sıvı yağda sote edilir. Üzerine salça, tuz, biber ilave edilir. Et suyu bir tencereye konur. İçine bamya atılır. Üzerine tekrar yarım limon sıkılır. On dakika kadar kaynatılır. Üzerine haşlanmış et ilave eldir. Evvelce hazırlanmış soğan, salça, biber, tuz, eklenir beş dakika kadar daha kaynatılır.

Not: Şayet en son konan soğanlı karışım; fazla kaynatılırsa çorbanın görüntüsü bozulur.

* BAMYA ÇORBASI: Taze bamya ile yemek yapmaya pek alışık değildir bizim halkımız. Tazesi bizde yetişmediğinden herhalde. Kuru ve inci tanesi gibi küçük bamya çorbası; şayet et suyu ve ince kuşbaşı etle de yapılmışsa değme keyfine. Üzerine sıkılan limonda cabası.

Bamya çorbası; Düğün yemeklerimizin ve büyük davetlerimizin ilk mide kapısını açanlardandır. Bu çorba olmadan hiçbir davet düşünülemez.

***

BAMYA ÇORBASI ŞİİRİ

Sivrihisar usulü bamya çorbası,
İnanın çorbaların kraliçesi, en hası.
Nasip olurda, içersen sıcacık bir tası ,
Söze gerek kalmaz, olursun müptelası.

Ya Sivrihisarlı yapmalı, ya tatmalısın Sivrihisar’da,
Pek tadı tuzu olmaz ki, başka diyarda,
Fırsatı kaçırma, duyarsan kokusunu civarda,
Bamyada saklıdır bilesin, lezzette, şifalarda.

Düğünlerin baş ikramı, pilavdan önce,
Asla sofradan uzaklaşma, otur görünce,
O müthiş lezzet, diline damağına değince,
Şüphen olmasın keyifleneceksin yeterince.

Unutma bir Sivrihisarlı yapsın marifetli olsun,
Sadece et suyu yetmez, kuş başı etli olsun.
Her kaşığı unutulmaz lezzetle dolsun,
Nasibi, kısmeti olana , sıhhatli , afiyetli olsun.

Gelip şenlendirince çok değerli misafirlerimiz,
En güzel çorbamızı ikram edelim istedik biz,
Canlarımızı çok mutlu edince bamya lezzetimiz,
Satırlara döküldü yazılıverdi şiirimiz…

Yemeğimiz bittikten sonra az önce demin.
Aksu baharatın başarılı sahibi yasemin,
Muhteşem bir lezzet dedi kendinden emin..
Ekledi bu konuda istisnasız ederim yemin…

CENGİZ ARIN – 04. 09. 2020

Sivrihisar Bamya Çorbası

Add Comment

Click here to post a comment

dizi
logo
sivrihisar sehrengizi 1 - Bamya Çorba ve Tarifi