Sivrihisar Yemekleri

Etli Çakmak Dolma ve Tarifi

Sivrihisar Çakmak Dolması

Malzemesi:

  • 500 gr. Yağlı koyun veya dana kıyma
  • Yarım su bardağı dene
  • 1 adet kuru soğan (isteğe bağlı)
  • Yeteri kadar kuru veya taze olan patlıcan
  • 1 çorba kaşığı salça ve yarım bardak sıvı yağ
  • Tuz, karabiber ve maydanoz
  • 3 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 su bardağı yoğurt

Yapılışı: Kıyma + Karabiber + Tuz + Salça + yağ + Soğan ve Maydanoz yarım bardak su ile elle güzelce karılır. Dolma kuru patlıcan ile yapılacaksa patlıcanlar bir tencerede sıcak suda haşlanır, suyu süzülür. Taze patlıcan ile yapılacaksa haşlamaya gerek yoktur.

Patlıcan kurusu uzun uzun kurutulmuşsa; tek tek yeteri kadar orta boy erik kadar dolma içi elle ve itina ile sarılır. “V” şeklinde kurutulmuşsa her iki yaprağı arasına sıkıştırılır. Taze patlıcanda kıskaç şeklinde kesilerek aynı şekilde dolma haline getirilir. Yapılan dolmalar dikkatlice tencereye sıra sıra dizilir. En üstüne 1 bardak su ilave edilir ve dolmaların sargısı çözülmesin diye de bir tabak veya kapak konur. 1. Su ile ocağa konan dolmalar suyunu çekince 2. defa yine bir bardak su ilave edilir. Pişince üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp yenir. Çakmak dolması çok lezzetlidir, tavsiye ederiz.

Sivrihisar Yemekleri

Tahsin ALTIN
Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi
Merkez Folkloru -2014

Add Comment

Click here to post a comment

logo

Facebook Sayfa