Sivrihisar Yemekleri

Evde Probiyotik Yoğurt Yapımı

UHT (Ultra Yüksek ısı) Yüksek sıcaklıkta ve basınçta işlem gören, aynı zamanda besleyici değerlerini kaybeden uzun ömürlü sütler ile yoğurt tutmaz, bu sütlerle yoğurt yapılmaz.

Sağlıklı Probiyotik Yoğurt Tarifi

-1 litre süt
-1 yemek kaşığı yoğurt mayası

Pastörize olmayan taze sütü 15 dakika karıştırarak kaynatın. Taze süt bulamazsanız, günlük sütleri 15 dakika kaynatmaya gerek kalmadan ısıtmak yeterlidir.

Kaynamış sütü kapaklı bir cam kavanoz ya da kaseye doldurun, soğumaya bırakın. Dışarıdan kavanoza dokunarak kontrol edin, elinizin yanmayacağı ısıya gelince mayalayabilirsiniz. Hazırda bulunan yoğurt mayanızı veya nohut mayanızı bir tahta kaşığa koyun, kaşığı sütün içine daldırın, dipten hafifçe sütün içine yayın. Fazla çalkalamadan kavanozu kapağı açık olarak fırınınızın içine koyun. Fırının kapağını kapatın. Fırını sakın çalıştırmayın; yoğurdunuz çalışmayan fırın içerisinde kendi yaydığı ısı ve nem ile mayalanacak. Akşamdan mayaladığınız yoğurdunuzu sabah fırından çıkartın, kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabına koyun. Akşama probiyotik yoğurdunuzu kullanabilirsiz. Bundan sonra yoğurtlarınızı bu yoğurttan elde ettiğiniz maya ile mayalayabilirsiniz.

Ev yoğurdu yapmak istiyorsanız ve hiç mayanız yoksa “nohut mayası” ile ilk mayayı elde edebilirsiniz.

NOHUT MAYASI

Probiyotik Ev Yoğurdu Yapmak İçin İlk Maya Üretimi

7 adet haşlanmamış çiğ nohutu cam bir kavanoza koyun. Üzerine 1 bardak yoğurt mayalama ısısında doğal süt ekleyin. Bu ısı küçük parmağınızı daldırdığınızda dayanabileceğiniz kadar sıcak olan ısıdır.

Kullanacağınız süt ya açık süt ya da şişede satılan günlük süt olmalıdır. Eğer açık süt kullanıyorsanız, 15 dakika boyunca taşım taşım kaynatın, böylece tüm zararlı mikropları öldürmüş olacaksınız. Günlük süt kullanıyorsanız tekrar kaynatmanıza gerek yok, ısıtmanız yeterlidir.

Süt ekledikten sonra cam kavanozunuzu mutfaktaki fırınınızın içine, ağzı açık olarak koyun. Fırını sakın çalıştırmayın. Kavanozu çalışmayan fırının içinde 24 saat bekletin. Süre dolunca kavanozu çıkarın. İçindeki ilk mayayı süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba boşaltın. Süzgecin üzerinde nohutlar ve kesilmiş süte benzeyen pıhtı parçacıkları kalacak. Nohutları ata bilirsiniz. Süzgecin üzerinde kalan bu pıhtı parçacıkları sizin ilk mayanız.

Yine 1 bardak sütü mayalanma ısısına getirin ve cam kavanoza koyun. İçine elde ettiğiniz ilk mayayı tahta bir kaşıkla kavanozun dibinden karıştırarak ekleyin. Bir gün önce yaptığınız gibi, fırının içine ağzı açık olarak kavanozu yerleştirin. Fırını çalıştırmayın, 12 saat bekletin. Kavanozu çıkardığınızda bir gün öncekinden biraz daha kıvamlı bir sıvı elde edeceksiniz. Bu sizin devam mayanızdır.

Aynı usulde tekrar süt mayalama işlemini gerçekleştirin. Her seferinde biraz daha kıvamlı bir süt elde edeceksiniz. Sütünüzün özelliğine göre bu işlemi 4 ila 7 kez tekrarlamanız gerekecek. En sonunda kıvamlı gerçek bir yoğurt elde edeceksiniz. Bundan sonraki tüm yoğurtlarınızda bu mayayı kullanabilirsiniz. 

* * *

Facebook Sayfa