Sivrihisar Yemekleri

Gölle

Kara kazanlarda buğday kaynatılır. Gölle olur. Gölle: sokak ve meydanlarda, pala ve kilimlerin üstünde kurutulur. Bulgur olur, bulgur hafif nemli olarak dibek taşında ağaç tokmakla dövülür. Bulgurun üstünden kabuklar soyulur çıkarılır. Kurutulur esen rüzgarda savrulur. Değirmende çekilecek hale getirilir.

Bir gün mahallenin gelinleri, kızları toplanır. Bulgur çekerler. Elle döndürülen el değirmeninde, bir taş altta bir taş üstte. Üstteki yuvarlak değirmen taşının ortası deliktir. Bulgur avuç avuç bu deliğe konulur. En az iki en fazla üç kız tarafından çevrilerek çekilir. Hemde türküler mâniler söylenir. Neşe içinde, gece sabaha kadar devam eder ancak bitirirlerdi.

Numaralı eleklerden geçirilerek 4’e ayrılır. En üstte kalan bulgur pilavı için, onun altına geçen ise, ince bulgur dolma ve sarmalar için kullanılır. Onun altına geçenide düğü köftesi için, en alta geçenide, “Gavut” olur. Onuda pekmeze karıştırıp yerlerdi.

Facebook Sayfa