Sivrihisar Yemekleri

Nardenk ve Hardaliye

NARDENK

İmalatı; bağ bozumu zamanı evlerde pekmez yapılırken üzüm suyu hiçbir katkı maddesi koymadan doğrudan doğruya kaynatılırsa kendisine has özel tat ve lezzette nardenk elde edilir. Hakiki, ilaçsız, katışıksız, halis üzüm suyudur. Makama, pilav veya herhangi bir peynirli dürüm yanında içilir.

* * *

HARDALİYE

Malzemesi:

-Beyaz üzüm şırası

-Kükürt

-Hardal

-2 adet cam kap

-Bez tülbent ve Tel

Yapılışı: Beyaz cins üzümlerin seçilmiş taneleri özel bir kapta ezilerek şıra haline getirilir. Şıra 2- 3 defa tülbentten süzülür. Şıra posadan iyice arındırılır. Şıra 1 gün dinlendirilir. Diğer yandan kükürt hafif ateşte eritilir. Tellere bağlanmış bez parçaları erimiş kükürt içine daldırılarak kükürtlü bez haline getirilir. Hazırlanmış damacana içine doğm yıkılmış kükürtlü bez sarkıtılır. Kükürtün yanık dumanı ile dolan damacananın ağzı güzelce kapatılır. Damacanadaki kükürt dumanının çıkmasına izin vermeden acele acele ve dikkatle bir huni ile şıra konur. Böylece şıra ile kükürt dumanı karışmış olur. Bu karışım 1 gün bekletilir. İkinci gün bu karışım yeniden başka bir damacanaya boşaltılır. Aynı işlem 3. Günde devam eder. En sonunda hardal ezilerek bir bez torba ile kükürtlü duman ile mayalanmış şıra içine sallandırılır. Hardal ile de bir hafta mayalandırılmış olur. Artık hardaliye ikrama hazırdır.

Tahsin ALTIN
Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi
Merkez Folkloru -2014

Facebook Sayfa