– MERCİMEKLİ BULGUR AŞI –
Malzemesi:
-2 su bardağı bulgur
-1 su bardağı mercimek
-4 su bardağı et suyu
-2-3 adet yeşil sivri biber
-2 iri domates
-125 gr. Tereyağı
-Tuz, karabiber
Yapılışı: Tavada tereyağı eritilirken üzerine iri doğranmış biber + rendelenmiş domates ile hafif çevrilir. Bulgur ilavesi ile hafif kavrulur + üzerine kaynamış et suyu + haşlanmış mercimek konur. Bulgur pişesiye ocakta bırakılır.
* * *
TEREYAĞLI BULGUR AŞI ( KABARTMA )
Malzemesi:
-2 su bardağı bulgur
-2 su bardağı su
-3 çorba kaşığı tereyağı
-1 adet rendelenmiş iri domates
-Tuz, karabiber
Yapılışı: Tencerede tereyağı eritilir + üzerine rendelenmiş domates konarak hafif çevrilir. Sonra yıkanmış bulgur ilavesi ile tekrar çevrilerek kavrulur. Et suyu veya su konur. Bulgur pişesiye ocakta bırakılır. Ocak söndürülür pilavın dinlenmesi beklenir.
* * *
YARMA AŞI
Malzemesi:
-2 su bardağı yarma
-2 çorba kaşığı tereyağı
-1 adet doğranmış kuru soğan
-2 adet doğranmış yeşil biber
-1 adet rendelenmiş domates
-1 tatlı kaşığı salça
-Karabiber, tuz
Yapılışı: Tencereye konan tereyağı üzerine soğan, yeşil biber, domates, salça, karabiber konarak sote edilir. Tuz ve yarma ilavesi ile birkaç defa çevrilir. Üzerine 2,5 su bardağı su ilave edilir. Yarma yumuşayana kadar pişirilir.
* * *
DENE AŞI
Malzemesi:
-2 su bardağı dene
-2 çorba kaşığı tereyağı
-1 adet doğranmış kuru soğan
-2 adet doğranmış yeşil biber
-1 adet rendelenmiş domates
-1 tatlı kaşığı salça, karabiber
Yapılışı: Evvela tencereye konan tereyağı, soğan, yeşilbibcr, domates, salça, karabiber sırası ile sote edilir. Tuz ve dene konur. Hepsi beraber ateşte karıştırılır. Üzerine 2,5 su bardağı su ilave edilir. Deneler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Ancak yemek suyunu tan çekmeden tencere ocaktan indirilir. Çünkü dene aşı biraz sulu yenir.
***
Yorum Yaz