Sivrihisar Haberleri

İncili Küpe ve Cebe Tescil Edildi

Sivrihisar İncili Küpe ve Sivrihisar Cebesi Tescil Edildi. 

Sivrihisar İncili Küpe ve Sivrihisar Cebesinin coğrafi işaretini alan Eskişehir Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı odalar arasında en çok coğrafi işaretli ürün tescil ettiren 8’inci oda oldu.

Eskişehir Ticaret Odası şehre özgü değerleri korumaya devam ediyor. Eskişehir’in önemli kültür miraslarından biri olan Sivrihisar İncili Küpe ve Sivrihisar Cebesi, Eskişehir Ticaret Odası tarafından tescil ettirildi.

Eskişehir’e özgü ürünlerin tanıtılmasına katkı.

Sivrihisar İncili Küpe ve Sivrihisar Cebesinin tescili hakkında değerlendirmede bulunan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir’in değerlerine ve şehre özgü ürünlere sahip çıkmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

261 ürünün tescilini TOBB’a bağlı odalar yaptırdı.

Eskişehir Ticaret Odası son aldığı tescillerle birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı odalar arasında en çok coğrafi işaretli ürün tescil ettiren 8’inci oda oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ülkemizdeki yöresel ürünlerin tescil edilmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına önem veriyor. TOBB’a bağlı odalar tarafından bu güne kadar 261 ürünün coğrafi tescili gerçekleştirildi.

Sivrihisar Belediyesi tarafından ilçemizin değerlerini korumak, tanıtmak, sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmak adına başlatılan coğrafi işaret çalışmalarımız ile Sivrihisar’ımızın muska baklavasına, dövme sucuğuna ve höşmerim tatlısına Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili kazandırmıştık. Şimdi de Eskişehir Ticaret Odası E.T.O tarafından ilçemizin değerleri olan “Sivrihisar incili küpe ve Sivrihisar cebesine” coğrafi işaret tescili alınmıştır.

Toplamda ilçemizin coğrafi işarete sahip 5 değeri olurken, Eskişehir’imizin de lüle taşı, çiğbörek ve met helvasından sonra Sivrihisar’a ait değerlerimiz ile ilimiz genelinde toplamda 8 coğrafi işaretli ürün olmuştur. Sivrihisar hepimizin değeridir, desteklerinden dolayı Eskişehir Ticaret Odası’na teşekkürlerimizi sunarız.

sivrihisar incili kupe cebe - İncili Küpe ve Cebe Tescil Edildi

Sivrihisar İncili Küpesi Sivrihisar’a özgü bir tasarımdır. Küpe 1800’li yıllardan günümüze taşınmıştır. Küpenin üst kısmındaki mavi taş nazarı, ortasındaki kırmızı taş ateşi, etrafındaki incilerde saflığı ve temizliği temsil eder.

İncili Küpe üç boyutludur; küpenin kenarlarındaki altın toplar 6, 8 ve 12 tane olarak sınıflandırılır. Bir çift küpe 300 parçanın tek bir parçada birleştirilmesi ile oluşturulur. Küpenin göbek kısmı orijinalinde kırmızıdır.

Bir çift küpenin yapımı 2 gün alır ve işçiliği oldukça zahmetlidir. Sivrihisar’da yaşayan tüm kadınlarda muhakkak bir çift İncili küpe vardır, ve düğünlerde aile tarafından gelinlere takılması adettir.

Sivrihisar Cebesi 1600 yıllık köklü bir tarihe sahiptir. Tel altın ve gümüşlerden eski halı dokuması tekniğiyle üretilen Sivrihisar Cebesinin yapımında 22 ayar altın kullanılmaktadır. Geleneksel üretim şekline bağlı kalınarak, az sayıdaki ustaların elinde hala şekil alıyor.

Sivrihisar halkının gelinlerine ve evlenecek kızlarına taktıkları cebe yörenin önemli değerlerindendir. Zahmetli işçiliği ile göz dolduran cebe eski ustalar tarafından Sivrihisar’da hala üretilmekte ve bu sanat yaşatılmaktadır.

Geleneksel Sivrihisar Takıları >

eml - İncili Küpe ve Cebe Tescil Edildi

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - İncili Küpe ve Cebe Tescil Edildi

Gönül Dağı Dizi Film

dizi